Zijbalk weergeven
Interview met Pablo Calvo @BIKECANINE
 • In 2015 besloot je "alles achter te laten" en de wereld rond te reizen met je fiets, je tent en je hondje Hippie, maar voordat je deze beslissing nam, had je al een sterke band met fietsen en nam je deel aan grote uitdagingen voor het goede doel. Herinner je je hoe je passie begon? Beoefende je naast fietsen nog andere sporten?
 • Ik heb altijd van sporten gehouden, van handbal tot skateboarden, snowboarden, rennen met mijn hond... Van jongs af aan leerde ik fietsen en ik vond het heerlijk om door mijn dorp te fietsen.

  Mijn band met de fiets begon in 2010 toen ik mijn eerste fietstocht maakte van Gijón naar Santander, maar zonder enige intentie, gewoon om iets anders te proberen. De tweede was van Sevilla naar Gijón, al beter uitgerust en beter gepland, niet zo improviserend. En nou, daar groeide de sneeuwbal tot vandaag. • Hoewel je twee geweldige reisgenoten hebt, Hippie en Pizza, weten we dat wanneer je onderweg bent, vooral als je lange tijd alleen reist, je geconfronteerd wordt met je gedachten en soms met je grootste angsten. Zou je een van die momenten met ons willen delen en hoe ga je ermee om? Voel je je als je alleen reist veeleisender met je eigen doelen dan wanneer je met anderen reist?

 • Van alleen reizen naar samen reizen, de ervaring van de reis verandert echt. Ik hou van beide dingen en natuurlijk heeft reizen met anderen leuke momenten, vooral als het goede vrienden zijn met wie je reist. Ik reis graag met anderen, maar niet te lang, want uiteindelijk ben ik iemand die erg van vrijheid houdt en reizen met anderen betekent compromissen sluiten. Ik hou van een balans tussen beide. Het is moeilijker voor mij om van alleen reizen naar samen reizen en vice versa te gaan. Die overgang. Maar hoe meer je alleen reist, hoe beter voorbereid je bent. Zoals met alles in het leven, hoe meer je oefent, hoe beter je wordt en alleen reizen is een van die dingen. En het is echt de moeite waard om die barrière te doorbreken en alleen te reizen, want er gebeuren ongelooflijke dingen die niet gebeuren als je met anderen bent. • Alles begon met "een domme reis" op de fiets van Gijón naar Santander en sindsdien heeft deze levensstijl je naar ongelooflijke plaatsen gebracht: Cabo Norte (waar je boek Expedición Cabo Norte is geboren), Georgië, Griekenland, Turkije... Misschien is dit altijd de moeilijkste vraag die je aan een reisliefhebber kunt stellen, maar is er een bestemming die je bijzonder heeft geraakt?
 • Vroeger was mijn manier van reizen anders omdat ik landen in twee dagen kon doorkruisen, maar ik kan je niets vertellen over mijn ervaring daar. Ik heb kilometers afgelegd en ben door veel landen gereisd, maar ik kan niet zeggen dat ze me hebben geraakt. In Georgië heb ik anderhalf jaar doorgebracht en ik heb er een ongelooflijke genegenheid voor. Het is mijn tweede thuis. Ik heb er twee kerstfeesten gevierd en ken het land goed, de politiek, de mensen. Nu ben ik in Turkije en ook dat is een land dat ik geweldig vind: het is perfect om met de fiets te reizen en heeft een zeer interessante geschiedenis, de mensen zijn super open en het landschap is prachtig. Ik koester ook warme gevoelens voor Albanië na er 3 maanden te hebben gewoond. Meestal zijn het de plaatsen waar ik het langst heb gewoond die me het meest hebben geraakt.


 • En aan de andere kant, is er een bestemming op je verlanglijstje die je graag zou willen bezoeken en waar je nog niet bent geweest?

 • Heel veel. Ik zou graag alle landen van de wereld willen doorkruisen om ze te leren kennen. Alaska trekt me erg aan, evenals de hele regio Patagonië, Mongolië, Nepal... Eigenlijk hebben alle landen iets te bieden. Hopelijk heb ik genoeg tijd om door te blijven reizen en onze prachtige planeet te blijven ontdekken.


 • We weten dat een van je dromen die nog moet worden vervuld is om een boot te hebben en "zonder grenzen" door te blijven reizen. Als je dat doel bereikt, welke rol denk je dat de fiets voor jou op dat moment zal spelen?

 • Ik kom uit een kuststad, ik ben strandwacht geweest en heb altijd gedroomd van een zeilboot voordat ik 40 werd. Nu lijkt het een beetje ingewikkeld, maar ik hoop en wens dat het binnenkort zal gebeuren, want ik zou graag blijven ontdekken vanaf het water. Ik zou de fiets op een zeilboot kunnen meenemen en stoppen op verschillende plaatsen, me verplaatsen met de fiets en terugkeren naar de boot om een andere bestemming te bezoeken. Dat is mijn droom. Die ik zeker zal vervullen! Want dromen zijn er om te worden vervuld.


 • En tot slot, welk advies zou je geven aan iemand die zojuist een van onze fietsen heeft gekocht en zin heeft om de wereld rond te reizen?

 • Denk er niet te veel over na. Vanuit huis lijkt het altijd moeilijker en als je er eenmaal bent, ontdek je dat het niet zo erg was. Niets is zo gevaarlijk of zo ingewikkeld. Wees niet bang om iets te doen, want dat belemmert onze vrijheid en er is niets mooiers dan vrijheid.

  LABELS: